DE STØRSTE MODETENDENSER SS/FW 2019

En hektisk, spændende og inspirerende CPH fashion week 2019 er lagt bag os. Modehuse, modebrands og mode-influensers, har præsenteret de trends, der tegner modebilledet anno 2019 og løftet sløret for de kreationer og designs, der definerer modens felt for året.

 

Dét vi generelt hæftede os ved, var den diversitet, alsidighed og mangfoldighed, der kendetegner modebilledet 2019. En hybrid af modsatrettede tendenser med rod i 3 årtier, forankret i et og samme udtryk, - et skønt potpourri af 70´er strejf, 80´er vibes og 90´er referencer. Aldrig tidligere har moden været så bredt funderet.

 

70´er strejf afspejles i den MODERNE HIPPIE KULT. RETRO er fashion. Formerne er fri og stemningen er loose. Silhuetten er hverken feminin eller maskulin… den er alt derimellem. Outfittet udtrykker selvforståelsen overfor omverdenen og manifesterer karakter og holdninger. Det er ikke meningen, at tøjet skal være sex appellerende – tværtimod, seksuelt signalerende undertoner står i kontrast til tidens kamp i ligestillingens tegn. Fra årtiet har moden i dag hentet den kasseformede buks og jeans med flare, den høje talje og de chunky sweaters. Den brede strib og den markante flower power. Jordbundsfarvepaletten fra brændt orange, karry gul over i army grøn og khaki har ligeledes rod i 70´erne. Bøllehatten, oversize og talje korte overdele; alt sammen tidstypiske 70´er strejf.

 

80´er vibes indfanges af de FEMININE SILHUETTER og COLLAGE LOOKET. I direkte kontrast til 70´ernes ”kønsløse” manifest har vi 80´ernes ultra feminine, uskyldige, lødige og disciplinerede stilart. Outfittet skal kommunikere kvindelighed og gerne virke appellerende på det modsatte køn. At kvinder er stærke, fik vi slået fast i 70´erne, – at kvinder, udover politisk og ideologisk viljekraft samt meningernes mod, samtidig er yndefulde og skrøbelige skønheder - dét tilkendegives i 80´erne. Fra årtiet har moden hentet de ultra feminine knælange kjoler, gerne i blide pigede blomsterprint, flankeret af flæser og sløjfer. I det hele taget, feminine detaljer, der underbygger det yndefulde er hentet fra 80´erne. De fine pasteller og de konservative blå noter vi ser i 2019- modebilledet, er indbegrebet af er 80´erne. High Scholl v-sweaters og boyfriend bukser med op smøg, plisseringer, stråhatte med båndbesætning, har ligeledes rod i 80´erne. Generelt; alt, der er beslægtet med det klassisk/konservative og dydige look, er 80´er inspireret.

 

90´er referencer hænger uløseligt sammen med den RÅ, COOL og ENKLE MASKULINE STIL vi ser i modebilledet anno 2019. Som modspil til 80´ernes pæn-pige-look, træder 90´er stilen i karakter. Modebilledet har kraftige maskuline undertoner, dette underbygget af den drengede silhuet, den stærkt forenklede stil og de sporty referencer. Fra årtiet har moden af i dag, hentet inspiration fra de maskuline jakkesæt, de brede skuldrer, tone i tone match, eller kontrast skabt med komplementær farver. De markante farver, og, vil nogen mene, kradse neon noter vi ser på hylderne i dag, tager direkte afsæt i impulser fra dette årti. Oversize, der kamuflerer former, sweatshirts, sneakers, cykelshorts, joggingsæt (hvor over- og underdel matcher hinanden), er 2019-tendenser, inspireret af 90´erne.   

 

Modebilledets fusions-”køkken” 2019 kan, med al dets tvetydighed og konfliktende stilarter, synes uigennemskueligt og forvirrende, hvilket vel sagtens er missionen. Kendetegnende for det andet årti i det tyvende århundrede er diversitet og større tolerance overfor mangfoldighed, samt åbenhed overfor impulser – og det afspejles i modebilledet, der som nævnt, er en hybrid af mangeartede stilarter.

 

Modebilledet 2019 er, som aldrig før, repræsentativt for den forskellighed vi ser på gaden og møder i livet. Den konventionelle skønhed med de høje kindben, for lidt på sidebenene og rigeligt på højden er ikke, og har aldrig, afspejlet virkeligheden. 2019 catwalken er i langt højere grad, som moden, alsidig og altfavnende. Dominansen af de ariske modeller på podiet har fået modspil af modeller med anden etnisk baggrund. Modeller med kvindelige former og deres toptrænede modsætning har ligeledes vundet indpas osv. osv.….

 

At navigere i moden af i dag, er grundet den vidtfavnende flersidighed, ikke så kompliceret som det måtte synes. Der findes ikke determinerende regler for ret og vrang. Med ovenstående in mente er vores budskab til dig:

 

Pluk fra alle hylder efter forgodtbefindende, mix og match på kryds og tværs – og skab din egen stil

 

At definere sig selv ud fra et selvskabt og unikt udtryk; det er trendy, tidstro og meget fashion.